lørdag den 1. december 2012

Julekalender 2012: 1. december

Du har ventet og ventet. Men nu skal du ikke vente mere. Det er blevet den 1. december, og så kan jeg ikke trække den længere. Jeg har lovet at komme med mit bud på årets 24 bedste albums og afsløre et om dagen hver dag frem til jul. Og det gør jeg så.

Den slags er alt andet end nemt. Det viser sig hurtigt, at der er sådan cirka dobbelt så mange plader, der byder sig til, og hvoraf en ret stor del næsten lige så godt kunne være havnet i det fine selskab. Men nogen skal jo sorteres fra, og lad mig da bare lægge hårdt og brutalt ud med følgende chokerende melding: Her er ikke blevet plads til Dirty Projectors ('Swing Lo Magellan'), The Walkmen ('Heaven') og Band of Horses ('Mirage Rock')! Udmærkede plader, ingen tvivl om det, og især førstnævnte var meget tæt på, men efter mange lyt var det også som om, de allesammen manglede noget for at stå tilbage som noget, man (jeg) vender tilbage til sådan for alvor, og så kommer tvivlen for mit vedkommende ofte de nye og ukendte navne til gode.

Rayland Baxter - 'Feathers & FishHooks'
Sådan er det også med kunstneren bag låge nummer 1. Det er nemlig Rayland Baxter og albummet 'Feathers & FishHooks'. Denne ukomplicerede fyr fra Nashville, som man bare får lyst til at høre, når man bliver så uendeligt træt af koreanske YouTube-fænomener og alverdens ironisk indpakkede hipstergøglerier.


Venner, her er en mand der synger, så man rent faktisk kan høre hvert eneste ord og, trods enkelte klichéer undervejs (er det efterhånden overhovedet muligt at komme uden om dem?), gør det med en sådan nerve og fornemmelse for den gode melodi, at han er mit bud på en af årets absolut bedste singer-songwritere.


Det hjælper også, at han synger fandens godt og ikke mindst at produktionen på 'Feathers & FishHooks' er så relativt skrabet og simpel, at sangene får lov at funkle i sin klarhed. Lad os bare få tingene helt ned på jorden i dagens anledning og lytte til denne nedbarberede version af 'The Mtn Song' - så får du også grønne græsmarker, blå himmel og alverdens andre sommerlyksaligheder med i købet:Ingen kommentarer:

Send en kommentar