mandag den 2. april 2012

Great Lake Swimmers og Den Store, Vilde Natur

Jeg opdagede Great Lake Swimmers i 2007 i forbindelse med udgivelsen af deres tredje album, 'Ongiara'. Et canadisk band med - sådan næsten bogstaveligt ment, i ordets bedste naturlige betydning - højt til himlen og en usædvanlig fintfølende fornemmelse for at besynge den store, vilde natur. Ikke en hvilken som helst natur, men den oppe omkring de store søer på grænsen mellem Canada og USA.

Den musikalske bund er som man næsten kunne have sagt sig selv: landlig folkrock med et lillebitte pift country (violinerne sætter sit præg flere steder) og en ufejlbarlig, klokkeklar lyd - her er altid  kælet for det enkelte instrument og produktionen er måske næsten for pæn. Men jeg kan li' det, for Great Lake Swimmers er på en eller anden måde i stand til at gøre det utroligt vedkommende, ægte, nærværende og dybsindigt - og det ligger som regel i kombinationen af de substantielle tekster og den musikalske detalje. På 'Ongiara' gik det hele op i en højere enhed, og det er så afgjort et af de album, du skal høre før du dør!


I dag udkommer bandets femte album, 'New Wild Everywhere', og ovennævnte gælder i vid udstrækning også her. Hvis jeg skal vælge et favoritalbum med bandet, vil det stadig være 'Ongiara', men dette nye album er næsten helt oppe i samme luftlag. Og naturen synes at spille en næsten endnu større rolle end tidligere, hvilket sange som 'The Great Exhale', 'Cornflower Blue', 'Changes With The Wind' og 'Ballad Of A Fisherman's Wife' fortæller sin egen historie om.

Great Lake Swimmers er et band du bør tjekke ud, hvis du bare har en lille smule smag for navne som Fleet Foxes, Iron & Wine, Mumford & Sons og på sin vis også Band Of Horses og landsmanden Neil Young. Samtidig synes jeg ikke, der er nogen der lyder helt som Great Lake Swimmers, og 'New Wild Everywhere' er et meget dejligt, smukt og poetisk bekendtskab, der kun bliver bedre og bedre. Titelnummeret er bare en blandt mange perler:
Ingen kommentarer:

Send en kommentar